TAKINTILARLA BAŞA ÇIKMA 

Uzuun zamandır bazı sebeplerden dolayı (tembelliğim) bloğa yazamamıştım ve yazacak bir konu da bulamıyordum açıkçası. Daha sonra  bir yerden başlamak gerektiğine karar verdim ve işte buradayım. Bugün size tanıtacağım kitabın adı: Takıntılarla Başa Çıkma 


Bu ara birçok dizide de işlenmekte olan bu konu muzdarip olanlar için hayat kalitesini oldukça düşüren insanı yaşamaktan soğutan zaman zaman hayatından vazgeçmesine neden olacak kadar ciddi bir konu. Sürekli olarak engelleyemediğiniz düşünceler ve kendinizi alıkoyamadığınız hayatınızı berbat eden tekrarlayan davranışlarınız mı var? Bu davranışlar sizi olduğu kadar çevrenizi de mi rahatsız etmeye başladı? İstediğinizde bu girdaptan çıkamıyor musunuz? 
                                                                                                                          EVİNİZDEKİ TERAPİST : DÜŞÜNCELERİNİZİ DEĞİŞTİREREK DUYGULARINIZA HAKİM OLUN

 Bu kitap size öncelikle bu davranışlarınızın nedenini öğrenme fırsatı veriyor. Çünkü uzmanlara göre insan en çok bilmediğinden korkar ve ondan kaçmaya ihtiyaç duyar. Tabi ki siz kaçtıkça o da asla peşinizi bırakmıyor. (Eminim bırakması için onlarca yol denediniz, hepimiz denedik ama bitmedi artıkça arttı ve sizi daha fazla rahatsız etmeye başladı). Kitap ikinci aşamada ise sizi rahatsız eden düşüncelere bakış açınızı irdeliyor, konuya nasıl baktığınız ona karşı tavrınızı belirliyor. Örnek vermek gerekirse bir anne çocuğuna zarar vermekten korkuyor aklına bir anda ona zarar verdiğine dair görüntüler doluyor ve bunun gerçek olabileceğinden o kadar korkmaya başlıyor ki çocuğuyla daha az zaman geçirmeye başlıyor. Ancak sağlıklı düşünceye sahip bir birey neden böyle bir şey yapayım ki diyerek aklına gelen düşüncenin üzerinde durmuyor ve her gün aklına gelen   binlerce düşünce gibi sadece bir düşünce olduğunu biliyor. Kitapta bilişsel ve davranışsal terapinin yöntemleri kullanılıyor. Gayet güzel egzersizler var. Bir psikolog olarak kitabı beğendim. Tabi ki kitabı okuduğunuzda sihirli bir şekilde bu düşünceler kaybolmayacak uzmana gitmek bu konuda size daha büyük bir fayda sağlayacaktır ancak kitapla bir nebze de olsa sizin farkındalığınızı artıracak, düşüncelerinizin kaynağını öğrenecek ve yalnız olmadığınızı göreceksiniz. Bu konuda sizi önerebileceğim ikinci bir kitap ise Evinizdeki Terapist kitabı hatta önce ondan başlamanızı öneririm daha pratik önerileri ve daha günlük bir dili var. İçindeki egzersizler birçok uzman tarafından hazırlanmış ve işlerliği kanıtlanmış ve BDT, ACT gibi birçok terapi yönteminin en iyi yöntemleri kullanarak yazılmış bir kitap. Sizde hayat kalitenizi yükseltmek için bir yerden başlayın bu küçük adımlar ileride geriye baktığınızda iyi ki atmışım dediğiniz adımlar olacak :)) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder