Sıfır Noktasındaki Kadın - Nevâl es-Saadavi

Sıfır Noktasındaki Kadın'ın yorumlarını okumuştum internette. O günden sonra ne zaman bir kitapçıya girsem gözlerim aradı ama bulamadım. Niye bir görevliye sormadım? Kendim görmek, bulmak, keşfetmek istiyorum sanırım kitapları. Ve en sonunda 10. Kocaeli Kitap Fuarı'nda satın aldım. Daha kalın bir kitap bekliyordum. Başladığımda dilini de garipsedim ama Firdevs ile tanıştığım an her şey değişti. 

Firdevs muhteşem bir insan. Aynı zamanda da zavallı bir insan. Ama en önemlisi Firdevs benim hiç bir zaman olamayacağım kadar özgür bir insan. 
Mısırlı bir kaç yazar okudum ve Mısır edebiyatını sevdiğime karar verdim. Her zaman takıldığım konulardan biridir trajik hikayelerin masal tadında anlatılması. Gerçek insan nerede başlıyor, ne kadarı yazarın süslemesi anlaşılamıyor. Ve sanırım ben bıçak gibi keskin böyle hikayelerin edebi olarak da keskin olmasını bekliyor ve istiyorum. Her türlü yumuşaklıktan uzak, yalın, sert bir dil. Bunu yapabilen çok az yazar tanıdım. Ama yazarın dilinin yumuşaklığı çok rahatsız etmedi bu sefer. Yazarın yumuşaklığı, Firdevs'in yumuşaklığının bir devamıydı sanki. Hikayeyi daha gerçek, daha sıradan, daha olağan yapıyordu. Firdevs gerçekten de özel bir insan. Ancak hikayesi öyle değil. Yazar bunu hissettirebiliyor. Ancak Firdevs'in, hepimizin hissettiği nefreti, o mücadeleyi tam aktaramadığını düşünüyorum.
Sonuç olarak muhteşem bir insanla ölümünden sonra dahi olsa tanıştım. Firdevs umarım kimsenin bilmediği o yerde ne kadar özel olduğunu anlayabilmiştir. Tanıyabileceğim en saygıdeğer insanlardan biri. 

4 yorum:

  1. Dram yüklü mü acaba? Nitekim gelemiyorum kadın ve dramın bir araya gelip bir yaşanmışlık ortaya çıkmasına. Yüreğim elvermiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten yaşanmış bir hikayeden bahsediyoruz. Dram illa ki var. Ama hikaye kısa çok sert değil. Çoğumuz dayanamıyoruz ama görmemiz de lazım 😊

      Sil
  2. Okunalası kitaplardan anlaşılan konusu kadın olan kitapları çok beğeniyorum.

    >Bu arada yeni keşfettim bloğunu takipteyim seni de beklerim.

    birsenle.com

    YanıtlaSil