Vampir Kitaplığı

Hepimizin fark ettiği gibi vampir furyası birden patlama yaptı ve ortaya çıktığı gibi de bir anda sönmedi. Etkisini çoğunlukla kaybetmesine rağmen gençler arasında hala popüler. Bu patlamanın asıl sebebi olan Alacakaranlık gibi romantizm yüklü, naif, yufka yürekli vampirlerle dolu seriler bazı vampir sever kişilerin vampirlerden soğumasına da sebep oldu tabi. Acımasız vampirleri seven, fantastik edebiyatın tadını kaybettiğini söyleyen bu grup daha vampirlerden kaçarcasına uzaklaştılar. Peki neler var bu camiada, kimler ne tür yazıyor? Bu yazının amacı herhangi bir sıralama yapmaktan çok vampir camiasının serileri hakkında kısa da olsa fikir vermektir.

Vampir Günlükleri

Türkçe basılmış on kitabı olan serinin sadece beş kitabını okudum. Vampirlerin patladığı ve benim lise yıllarında olduğum zamanlarda heyecanla beklediğim, elimden bırakamadığım serilerdendi. Ancak şimdilerde orijinal yönleri olsa da dizisi kadar iyi olmadığını fark edebiliyorum. Dizinin çok daha iyi olması muhtemelen isimler dışında bir ortak noktalarının olmamasından kaynaklanıyor. Kitabın hem iyi hem de kötü olarak adlandırılabilecek özelliği aynı zamanda onu orijinal yapan şey. Vampirlerin yanında var olan türler yer altı dünyası, farklı toplumlar kitabı orijinal yapsa da mantıktan uzaklaşıp büyülü dünyaya geçiş yaptıkça hikayenin çekiciliği azalıyor. Herkes böyle düşünmeyebilir tabi. Yine de ben bir süre sonra seriye diziden devam etmeye karar verdim. Alışılmışın dışında vampirler okumak isteyenler için ideal olabilir çünkü bunlar Anne Rice'ın vampisleri gibi acımasız yaratıklar da değiller, Stephenie Meyer'in vampirleri gibi romantik prensler de. 

  1. Uyanış ve Savaş (The Awakening and The Struggle) - 1991
  2. Öfke ve Karanlık Buluşma (The Fury and Dark Reunion) - 1991
  3. Dönüş : Çöken Karanlık (The Return : Nightfall) - 2009
  4. Dönüş : Gölge Ruhlar (The Return : Shadow Souls) - 2010
  5. Dönüş : Gece Yarısı (The Return : Midnight) - 2011
  6. Avcılar Vol. 1 Fantom (The Hunters Vol. 1 Phantom) - 2011
  7. Avcılar Vol. 2 Ay Şarkısı (The Hunters Vol. 2 Moon Song) - 2011
  8. Avcılar Vol. 3 Kaderin Yükselişi (The Hunters Vol. 3 Destiny Rising) - 2012
  9. Kurtuluş Vol. 1 Görünmeyen (The Salvation Vol. 1 Unseen) - 2013
  10. Kurtuluş Vol.2 Konuşulmayan (The Salvation Vol. 2 Unspoken) - 2016

Anita Blake Serisi

Kendisine adanmış bir yazım zaten olduğundan fazla söze hacet yok diyorum. Vampirlerin ve bilumum diğer türlerin kendi toplumlarının, kendi kültürlerinin olduğu, ki bu bakımdan oldukça oldukça ilginç olan, bir seridir kendisi. Heyecan ve aksiyon dozu yüksek, ilerleyen kitaplarda cinsellik oranı da artıyor. Büyüler, metafizik boyutta yaşanan olaylarla mücadele hiç bitmiyor.
  •  Suçlu Zevkler (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 1)
  • Gülen Ceset (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 2)
  • Lanetliler Sirki (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 3)
  • Kaçık Kafe (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 4)
  • Kanlı Kemikler (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 5)
  • Ölüm Dansı (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 6)
  • Yanmış Kurban (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 7)
  • Mavi Ay (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 8)
  • Karacamdan Kelebek (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 9)
  • Zincirlenmiş Narkissos (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 10)
  • Gökmavisi Günahlar (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 11)
  • Şeytani Düşler (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 12)
  • Leoparadam Micah (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 13)
  • Ölümcül Dans (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 14)
  • Harlequin Ölüm Cezası (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 15)
  • Karakan (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 16)
  • Günah Pazarı (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 17)
  • Flört (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 18)
  • Kurşun (Anita Blake, Vampire Hunter Serisi 19)
  • Ölüm Listesi (Anita Blake, Vampire Hunter 20)
  • Ölü Öpücük (Anita Blake, Vampire Hunter 21)

Güneyli Vampir Sookie Stackhouse Serisi

Serinin resimde görülen 11 kitabını okudum. Ama Türkçeye çevrilmiş Tuzak Ölüsü adında bir kitabı daha var. Daha ne kadar devam eder yeni kitapları çıkacak mı bilmiyorum ama okuduğum kadarı ile ilginç yönleri olduğunu söylemem gerek. Vampir patlamasının yaşandığı yıllarda bu serilerden bol bol bulunurken orijinallik en takdire değer özellik oluyor haliyle. Ayrıca popüler olan vampirleri romantik süt kuzularına dönüştürme hevesine de kapılmamış yazar. Türlerin kendine has kültürlerinin de iyi kurgulandığını düşündüm. Sookie de tanımaya değer bir karakter çoğunlukla. Serinin dizisi de bulunduğunu belirtmek lazım tabi ama çok fazla ortak noktaları yok. Tamamen ayrı tellerden çaldıklarını söylemek yanlış olur ama diziyi ve kitapları farklı değerlendirmekte fayda var. Tabi diziyi izleyenler bilir. Cinsellikten rahatsız olanlar için tavsiye etmem pek mümkün değil.
Gündüz Ölüsü - Dead Until Dark
Şehir Ölüsü - Living Dead in Dallas
Kulüp Ölüsü - Club Dead
Cadı Ölüsü - Dead to the World
Ölüler Ölüsü - Dead as a Doornail
Yılın Ölüsü - Definitely Dead 
Hepimizin Ölüsü - All Together Dead
Kötünün Ölüsü - From Dead to Worse
Peri Ölüsü - Dead and Gone
Aile Ölüsü - Dead in the Family
Patron Ölüsü-Dead Reckoning 
Tuzak Ölüsü-Deadlocked
Dead Ever After (Çevrilmedi)

Vampir Akademisi ve Kan Bağı Serileri
 İki seri birbirinden bağımsız değil diye belirtmek istiyorum öncelikle. Ama ayrı ayrı da okunabilir nitelikte. Benim tavsiyem ise önce Vampir Akademisi'nin okunup daha sonra Kan Bağı'na geçilmesidir. İkisini de çok sevmeme rağmen ilk serinin esas kızı Rose'un yeri bende ayrıdır. Kendisini pek çok pek çok severim ama ikinci seriyi daha çok seven arkadaşlarım da çok sayıda. Zevkler ve renkler meselesi, deneyip kendiniz görün. Çok ayrı, orijinal türler var seride Dampirler, Simyacılar, Moroiler. Orijinallik artı puan tabi ama beni asıl çeken karakterler. Ve tabi ilerleyen kitapta anlatılan Rusya'da geçen kısımlar. Rusya mimarisini benim için bu kadar ilginç kılabilecek başka bir yazar yok desem yeridir. Serinin ilk kitabının filmi de çekildi bu arada ama devamı gelmedi, keşke gelseydi. 
Daha sonra bu seride yan karakter olan Adrian ve Sydney kendi yollarını çiziyorlar Kan Bağı serisinde. Sydney de okuduğum en güçlü kadınlardan biri ve ilham verici. Ve serinin sonu da kesinlikle tatmin edici. Vampir kitaplığı söz konusu olduğunda özellikle lise öğrencileri için gönül rahatlığı ile tavsiye edeceğim kitaplardır kendileri.

Adını Bilmediğim Çok da Beğenmediğim Vampir Serisi

“Savannah’ın Gölgeleri serisine Anita Blakes fanları gerçekten âşık olacak.” yazıyor kitap kapağında. Ama ne yazık ki gerçekleşmedi. Sıkıcı olduğundan, okumakta zorlandığımdan falan da değil. Aslında değişik, ilginç bir tarzı da vardı ancak bende bir etki bırakamadı. Çok popüler de olamadı ama sevenleri vardır muhakkak.

Gece Evi Serisi

Popüler serilerden Gece Evi. Gerçi okurken kahramanların vampir olduğunu unutuyorsunuz çoğu zaman çünkü kan içmekten çok büyü yapmak ve elementleri kontrol etmekle ilgileniyorlar. Ve tabi ana fikir iyi ile kötünün bitmek bilmez savaşı. Seri favorilerimden olmasa da sevdiğim yönleri yok değil. Özellikle arkadaşlık ilişkileri, karakterlerin uyumu ve de eğlenceli diyaloglar sevilmeyecek değil. Üstelik ele alınması ile bitmesi bir olan bir kaç saatte biten ve eğlenceli zamanlar geçirmenizi sağlayacak kitaplar bunlar. Tabi aralarında dört saatin anlatıldığı bir kaç yüz sayfalık kitaplar da var ancak bu kadınlar yazdıklarını okutmasını biliyor. 


Kitabın AdıOrijinal YayımcıBasım YılıTürkiye Basım EviSeri Sıra Nu.ISBN
İşaret St Martin's 2007Pegasus Yayınları1(ISBN 0-312-36026-6)
İhanet St Martin's 2007Pegasus Yayınları2(ISBN 0-312-36028-2)
Seçilmiş St. Martin's 2008Pegasus Yayınları3(ISBN 978-0-312-36030-6)
Vahşi St. Martin's 2008Pegasus Yayınları4(ISBN 0-312-37983-8)
Av St. Martin's 2009Pegasus Yayınları5(ISBN 0-312-37982-X)
Baştan Çıkarılmış St. Martin's 2009Pegasus Yayınları6(ISBN 1-905654-80-4)
Yanmış St. Martin's 2010Pegasus Yayınları7ISBN 0-312-38796-2
Uyanmış St. Martin's 4 Ocak 2011Pegasus Yayınları8ISBN 0-312-65024-8
KaderSt. Martin's 25 Ekim 2011Pegasus Yayınları9ISBN 0-312-65025-6
SaklanmışSt. Martin'sKasım 2012Pegasus Yayınları10ISBN 978-605-343-009-4
İntikamSt. Martin's2013Pegasus Yayınları11
KefaretSt. Martin's2014Pegasus Yaynları12


Daha sonra serideki yan karakterler hakkında kitapların da çıkması ile hayranları bıkmadan koleksiyonlarına yeni kitaplar ekleme şansı buldular. Filmlere gelince, yıllardır ha çıktı, ha çıkacak şeklinde haberler olmasına rağmen göremedik. Belki de ben kaçırmış olabilirim ama sanmıyorum. Gençlik zamanlarını, arkadaşlığı, saçma ama rahatlatıcı ve eğlenceli diyalogları ile çekiciliği olduğu su götürmez bir gerçek olan bir seri ancak en iyilerinden de sayılmaz tabi.

Vampirlerden konu açıp Anne Rice'tan bahsetmemek büyük hata olur tabi ki. Tabi hakkında uzman olduğumu iddia edecek değilim. Sadece Vittorio adlı kitabını okudum ve bir kaç uyarlama filmini izledim. Ancak vampir mitinin oluşmasında, şu an izlediğimiz filmlerde, okuduğumuz kitaplarda etkisini yadsımak hata olur diye düşünüyorum. Ve kendisinin okuduğum tek kitabından da çok şey öğrenip esaslı derler aldığımı belirtmeliyim. Vampir kitabı da olsa, fantastik de olsa Anne Rice'ın size verecek çok şeyi var ve kesinlikle savunulmaya ya da övülmeye ihtiyacı yok. 

Alacakaranlık Serisi

Adını duymayan insan azdır diye düşünüyorum. Gerek filmleri olsun gerek kitapları. Çokça da tartışma yarattığı gerçek. Üniversite yıllarında tekrar okumuştum. Acaba bu seri bu kadar iyi miydi yoksa bana (bize) lisenin getirdiği tecrübesizlikle mi bu kadar etkileyici ve heyecan verici geliyordu diye. 
Cevabını bulamadım. Seri belki de gerçekten o kadar da iyi değildi ama ben yine de seviyordum. Lisede de olsam Üniversitede de. Açıkçası yazarın en sevdiğim kitapları değiller ama bir şekilde insanı kitaba, karaktere ve hatta filmlere bağlanıyor insan. İnsanlar küçümsese de, eleştirse de bayılsa da benim için her zaman gülümseme ile tatlı bir romantizm hissettiren kitap olacak. Tabi gözümde canlanan Jake'in yakışıklı görüntüsünün etkisini de inkar edemem. (Bu arada ben hep Edward taraftarı idim. )

The Morganville Vampires Serisi


Başlayıp da beş kitaptan sonra devam edemediğim bir seri olmasına rağmen favorilerimden olan bu seride de 16 yaşındaki esas kız pek bir sevilesi ve pek bir zeki. Acımasız vampir dünyasında ayakta kalmaya çalışan ama içlerinden bazılarını da sevmeden edemeyen dört arkadaşın korku filmlerinden fırlamış bir evde yaşamaya başlaması ile olaylar gelişiyor. Karakterler her şeyden önce tatlı, şirin. Başka bir sıfat düşünemiyorum. Şimdilik Türkçe 15 kitabı mevcut ve bu seri tamamlandığı için çok iyi bir haber. Yeni kitaplarını nasıl bekleyeceğim diye düşünmeden başlayabilirsiniz.

Ölümcül Oyuncaklar Serisi

Aslında özellikle vampirlere has bir seri sayılmaz ama hikayenin bir parçası olduğundan listeye eklemeden edemedim. İlk beş kitabı kütüphaneden alıp bir çırpıda okumuş olsam da son kitabı hala okumadığımı da utanarak itiraf etmeliyim. Serinin benim için rahatsız edici kısmı bazen mantıktan aşırı uzaklaşmasıydı ki işin içine büyü girdiği zaman bu sık sık olabiliyor. Onun dışında seri gerçekten eğlenceli ve sürükleyiciydi. Yazarın ve serinin bol miktarda hayranı olduğunu da biliyorum. Benim için favorilerden değildi ancak eğlenceli olduğunu söylemeliyim. 


Asil Kan Serisi
Sadece ilk kitabını okuduğum ve sonra da kitabını başka birine hediye ederken hiç üzülmediğim serilerdendir kendisi. İlginç olmakla birlikte bende pek bir etkisi olmadı. Yine de okuma sırasını vermekte fayda var.

1. Asil Kan (Blue Bloods (Asil Kan) Serisi 1)
2. Maskeli Balo (Blue Bloods (Asil Kan) Serisi 2)
3. Davet (Blue Bloods (Asil Kan) Serisi 3)
4. Van Alen Vasiyeti (Blue Bloods (Asil Kan) Serisi 4)

1 yorum: