Nostalji (1983)



Bu filmden bahsetmeden önce size biraz yönetmenden bahsetmek istiyorum.  Andrey Tarkovski sinema tarihinin önemli yazarlarından biridir. Paradhanovla birlikte glasnost kuşağından önceki dönemin en iyi yönetmeni kabul edilir. Şiirsel sinemanın önde gelen isimleridir. Hayatında birçok talihsizlik yaşamasına ve ona kurulan komplolara rağmen birçok ödül aldı. Bunlardan en önemlisi OFFRET filmi ile BAFTA ödülüdür. 
Nostalji filmi İtalya’da çektiği ilk filmidir. Filmde ülkesinden uzakta bulunan bir yazar ve onun iç yolculuğunu anlatır. Kimileri bunun aslında Tarkovsky’i anlattığını söyler. Filmdeki gibi bir vatan hasreti çekmesi ve filmi çektikten 3 yıl sonra hastalıktan ölmesi aslında bu kanıyı doğrular niteliktedir. 
Filmde yer alan uzun monologlar yazarın duyduğu özlemi pekiştirir niteliktedir. Başroldeki kadın karakterimiz de rolünü hakkıyla verdi. Muhteşemliğinin altında hiç büyümeyen çocuk yanlarını gördüm filmde. Rüyalarını bile o kadar gerçekçi anlattık ki! Filmde şöyle bir replik geçiyor; “bir damla su bir damla su daha iki damla su etme. Sadece daha büyük bir damla su eder”. Filmde de her şey o kadar güzel bütünleştirilmişti ki her şey tek bir su olmuştu. Boş gürültüler yoktu. Başrolün çektiği acıları ve ikilemleri siz çıplak bir gözle görebiliyordunuz. 
Eğer şiirsel sinemadan hoşlanmıyorsanız filmi izlemenizi tavsiye etmem. Ancak ilginiz varsa film gerçekten izlenmesi gereken filmler arasına girmeli.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder