Paulo Coelho

Paulo Coelho 1947'de doğmuş Brezilyalı bir romancı ve söz yazarı. 1988 'de yayınladığı Simyacı adlı romanı ile en çok okunan yazarlardan biri haline geldi. Yazar şuana kadar 16 adet roman yazdı. Bazılarını size tanıtmak istiyorum.













Simyacı adlı romanı 42 ülkede 26 dile çevrilerek yazara asıl ününü kazandırmıştır. Simyacı genç bir çobanın koyunları ile mutlu mesut yaşarken bir rüya görmesiyle başlıyor. Hazinenin yerini gösteren bu rüyadan oldukça etkilenen çobanımız hayatına giren bazı işaretlerle birlikte rüyasının peşinden gitmeye karar veriyor. Bu şekilde Kişisel Menkıbesini yaşayacak çünkü. Hep işaretleri takip ediyor, etrafı gözlemliyor, düşüyor ve kalkıyor. Her kalkışında belki de yeni şeyler öğreniyor. Yeterli parayı bulduğu zaman bile hazinesinden vazgeçmiyor çünkü asıl hazinenin o menkıbe olduğunun farkında. Ondan farklı insanlarla tanışıyor; kimi onun gibi menkıbesini yaşamaya gidiyor ama giderken hayata değil kitaplara bakıyor kimi ise hayallerinin sadece hayal olarak kalırsa ona bir yaşam amacı vereceğine inanıyor. Coelho'yu bu kadar ünlü yaptığına şaşırmak lazım gerçekten kıymeti bilinmesi gereken bir kitap.Evrenin dilini anlamada hepimize başarılar:)

İlk okuduğum Coelho kitabıydı kendisi. Şimdilerde bana biraz Milan Kundera'nın kimlik kitabını andırıyor neden bilmiyorum. Ama o kitabı da okuyun derim. Aldatmak kitabına dönecek olursak eğer. Esas kadınımız Linda hayatın monotonluğundan sıkılmış bunalmış ne yapacağım diye kara kara düşünüyor. Arkadaşından tavsiye istiyor ama aldığı tavsiye bile sıkıcı: ilaç kullan diyor arkadaşı ona. Ancak Linda'nın derdi yaşamdan soyutlanmak değil ki. Tam aksine yaşamı damarlarında hissetmek istiyor. Bunun içinde de ne yapsam acaba diye düşünürken içindeki şeytan dürtüyor ve kocasını aldatıyor. Bu aldatma işi giderek zevkli bir hale geleceğine kadını olgunlaştıran ve bilge biri haline getiren bir durum oluyor. Hele bir de kitabın sonunda yaşadığı aydınlama var düşman başına. Haddim değil belki ama sonuçta bunlar benim düşüncelerim. Kitap dil olarak başarılı evet ama konuyu işleyişi ve sonunu bağladığı yer. Tarkan'ın şarkısında dediği gibi olmadık olduramadık ve okuyucu gitti bizden. Almayın okumayın diyemem ama yine de bunu okuyacağınıza gidin Kimlik'i okuyun derim.
İntihar günümüzde özellikle şu son dönemlerde sıklıkla karşımıza çıkan bir durum. Kitabın ana karakteri de intiharı deneyip başaramayanlardan. Kendisini kurtardılar ve bir akıl hastanesine yatırdılar çünkü. Burada kendini sorgularken bazen'kendinizi kaptırıp sizde onunla birlikte sorguluyorsunuz' . Hastanede tanıştığı insanlardan çok şey öğreniyor hatta kendine akıllı diyen insanlardan bile öğrendiğinden daha fazla belki de.Psikolojiye ilginiz varsa alın okuyun derim.:)
Akra'da Bulunan Elyazması çıktığı yıl yılın kitabı diye reklamı yapılmıştı sanırım. Kadim Bilgeliğin kılavuzu diye de bir yerde görmüştüm. Bu kadar iddialı mı bilemem ama bence bir simyacı edebilir.

Yine metaforlarla dolu bir kitap yazmış Coelho. İçinde çok bilgece sözler barındırıyor. Kıpti denen bir bilge savaştan belki birkaç gece önce halkı etrafına topluyor. Diyor ki savaşa son gece çalışılmaz. Tabi ki o bunu daha bilgece bir şekilde söylüyor. Diyor ki size anlatacaklarımı yazıya geçirin ki gelecek nesiller bizim nasıl yaşadığımızı bilsin. Ve başlıyor anlatmaya güzellik, zarafet, düşman ve daha birçok konudan bahsediyor. Benim mağluplardan bahsettiği kısım çok hoşuma gitmişti. Mağluplar asla yenilmeyenlerdir. Çünkü onlar denerler. Başarısızlar ise denemeyenlerdir. Tarzı bir kısım vardı. Beni çok etkilemişti belki sizde kendinize uygun bir bölüm bulursunuz kitapta.

Bazı yerleri kurgu olsa da gerçek bir hikayeden alınmış bu kitap. Özgür kadın Mata Haari'den. Adına bu kitaptan başka bir sürü kitaplar yazılmış bir kadın. Kitap yazarın başarılı bulduğum kitapları arasındaydı hatta kitabı çok beğendim diyebilirim. Ayrıca eski resimlerle desteklenmesi kitabı daha da ilginç kılıyor. Kitapta Mata Haari casusluktan idam ediliyor ama sanırım tek suçu olmayan konu o. Daha bir sürü şeyden hapis cezası alabilirdi mesela kimlik konusunda yalan söylemesi yada başka konular. Ama o casusluktan idam yedi. Üstelik ellerinde doğru düzgün delil bile yoktu. Çok güçlü bir karakter Mata Haari eğer onun için üzülürseniz kendinizden utanmanız gerekir. İşte bu yüzden idam edildi Mata Haari güçlü bir kadın olduğu için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder